Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem in huishoudens. Het ontstaat door de aanwezigheid van calcium en magnesium in het water. Deze mineralen hechten zich aan oppervlaktes en vormen een harde, witte laag die moeilijk te verwijderen is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kalkaanslag tegen te gaan en te voorkomen. In deze blog zullen we je laten zien hoe je dit kunt doen en welke oplossingen er zijn.

De oorzaak van kalkaanslag

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom kalkaanslag ontstaat. Zoals eerder vermeld, komt dit door de aanwezigheid van calcium en magnesium in het water. Deze mineralen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel voor problemen zorgen in huishoudelijke apparaten en leidingen. Wanneer het water verhit wordt, bijvoorbeeld in de waterkoker of in de wasmachine, blijven de mineralen achter en vormen ze kalkaanslag. Dit kan leiden tot verstoppingen, verminderde werking van apparaten en een hoger energieverbruik.

Oplossingen tegen kalkaanslag

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag tegen te gaan en te voorkomen. Een van de meest effectieve oplossingen is het gebruik van een waterontharder. Een Keramische waterontharder is een apparaat dat het water filtert en de mineralen die kalkaanslag veroorzaken verwijdert. Hierdoor wordt de vorming van kalkaanslag voorkomen en blijven je apparaten en leidingen schoon. Een groot voordeel van een keramische waterontharder is dat deze geen gebruik maakt van zout, wat beter is voor het milieu en de gezondheid.

Een andere oplossing is het regelmatig ontkalken van apparaten en oppervlaktes. Dit kan met behulp van azijn, citroensap of speciale ontkalkingsmiddelen. Het nadeel hiervan is dat het tijdrovend en niet altijd even effectief is. Daarnaast kan het gebruik van agressieve middelen schadelijk zijn voor de materialen van je apparaten.

Hoe voorkom je kalkaanslag?

Naast het gebruik van een waterontharder, zijn er nog andere manieren om kalkaanslag te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om na het douchen de tegels en douchewand droog te maken met een trekker of doek. Hierdoor blijft er geen water achter waar kalkaanslag op kan vormen. Ook kun je ervoor kiezen om een waterfilter te gebruiken in je waterkoker of koffiezetapparaat. Dit filtert de mineralen uit het water voordat het in je apparaat terechtkomt.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat kalkaanslag geen probleem meer is in jouw huishouden. Of je nu kiest voor een Waterontharder zonder zout of andere preventieve maatregelen neemt, het belangrijkste is dat je regelmatig onderhoud pleegt en kalkaanslag geen kans geeft om zich te vormen. Zo kun je optimaal genieten van schoon en kalkvrij water in je huis.