Het is geen fijne gedachte om te denken aan vreselijke dingen die je kunnen overkomen, maar soms is het beter om de werkelijkheid onder ogen te zien, dan je ogen ervoor te sluiten. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer we het hebben over een woningbrand. Dit is voor veel mensen hun grootste nachtmerrie en dat is ook heel begrijpelijk. Echter, je kunt maatregelen treffen om te zorgen dat je dit drama niet onnodig groot maakt. Dat kun je doen door middel van woonverzekeringen. Wij laten je zien wat het nut van deze verzekeringen is en waarom je ze eigenlijk altijd zou moeten afsluiten.

Je huis staat in brand

Stel, je ligt op een nacht lekker te slapen wanneer je ineens wakker wordt gemaakt. Er staat een brandweerman in je huis die je sommeert met hem mee te gaan want je woning staat in brand. Je klimt op zijn rug en je wordt met spoed uit je pand gehaald. Het vuur wordt uiteindelijk snel gedoofd, maar de schade is enorm: de hele woning is zwartgeblakerd door de rook en je gipsplafonds zijn door het bluswater naar beneden gekomen. Wat nu? Uiteraard moet je eerst bijkomen van de schrik, maar daarna moet je al snel contact opnemen met je verzekering. Als het goed is, heb je namelijk een aantal woonverzekeringen afgesloten. Het gaat hier over de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Beide zijn namelijk essentieel bij het afhandelen van de schade aan je woning.

De opstalverzekering

De eerste woonverzekering die je nodig hebt, is de opstalverzekering. Deze verzekering kun je aanwenden om de schade te herstellen die aan je pand is ontstaan. We hebben het hier over de hele constructie van je huis. Heb je gaten in je dak opgelopen door de brand, dan kun je een timmerman laten komen om dit gat te dichten. Moet er gesaneerd of opgeruimd worden, dan vergoedt je verzekeraar de kosten tot 100.000 euro. Waarschijnlijk kun je een tijdje niet in je eigen huis verblijven. Ook in dat geval biedt je woonverzekering hulp: je kunt namelijk vervangende woonruimte regelen en de kosten vergoed krijgen door je verzekeraar. Zo kun jij even tot rust komen na deze ingrijpende gebeurtenis. Sluit je een verzekering af, kijk dan even goed of je woning voldoet aan de voorwaarden. Je huis mag namelijk geen constructiefouten bevatten. Ook wanneer de brand ontstaan is doordat bijvoorbeeld je elektriciteit verkeerd is aangelegd, zal de verzekeraar terughoudend zijn om jou iets uit te keren.

De inboedelverzekering

Wanneer je woning bouwtechnisch weer in de oude staat is gebracht, is het tijd om je inrichting te herstellen. Daarvoor kun je je inboedelverzekering gebruiken. Deze dekt namelijk alle schade aan je spullen. Soms is het genoeg om je spullen te laten repareren, soms moet je ze helemaal vervangen. Wat ook nodig moge zijn, je verzekering dekt de kosten. De brand zelf is niet te voorkomen, maar je kunt de afhandeling van de schade wel aanzienlijk vergemakkelijken. Kijk daarom even op de site van jouw verzekeraar om jouw woonverzekering vandaag nog af te sluiten.